dimarts, 29 d’octubre del 2013

El model educatiu a la Catalunya Contemporània

El passat dissabte 19 d'octubre i a la Sala Polivalent de l'Ajuntament de Cervià es realitzà una nova activitat en relació a la commemoració del centenari d'aquest edifici.
En primer lloc, el cervianenc Miquel Iglesias fou l'encarregat de llegir unes emotives paraules en record a Jaume Tost Muniesa (cal Txero), tristament mort en un fortuït accident en el mateix edifici l'any 1969 a l'edat d'11 anys.
El Miquel fou company d'escola i de colla del Jaume i compartí amb els assistents, les vivències d'aquella joventut i d'aquells pensaments futurs que no tingueren continuïtat.
La foto del Jaume Tost presidí tot l'acte.


Miquel Iglesias en la seva xerrada recordant al Jaume Tost Musiesa
Seguidament la pedagoga i mestra, Cori Bach ens feu una xerrada basada, essencialment, en la seva experiència en el món educatiu i, sobretot, la implicació directa en el moviment de renovació pedagògica dels anys 60 a Catalunya.
Una renovació pedagògica basada en la renovació lingüística i cultural que fins llavors el franquisme havia sotmès a una dura repressió. D'aquesta manera es crearen escoles actives, escoles d'estiu encarregades de revitalitzar els moviments culturals.
Un dels miralls d'aquell moviment fou Rosa Sensat mentre que Marta Mata, entre d'altres, lideraven tot aquell moviment de renovació.
També feu un repàs a totes les lleis educatives dels del 1970 fins a la polèmica LOMCE o Llei Wert i en referència a aquesta llei parlà de l'èxit del programa d'Inmersió Lingüística començat el curs 1983-84 i com ella el va viure en primera persona, especialment els seus inicis.
Al final recuperà el seu inici i tornà a insistir en els pilars fonamentals de l'escola:
- Pilar humà: alumnes, pares, mestres
- Pilar educatiu: cultura, coneixement, esforç, valors ...
- Pilar social: família, poble, País

"L'escola es va fent i polint sobre la marxa, superant entrebancs i problemes. L'escola no pot estar encallada a un sistema, s'ha d'adaptar a les noves circumstàncies"         Cori Bach







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada