dissabte, 6 de juliol del 2013

Xerrada a càrrec del Dr. Frederic Vilà Tornos


El passat dia 30 de juny, el Doctor i Catedràtic d'Història de l'Art per la Univeristat de Lleida Frederic Tornos ens oferí la xerrada L'obra de Francesc de P. Morera i Gatell, arquitecte de l'Ajuntament de Cervià de les Garrigues.
Presentat per Dolors Barrufau, membre de la Comissió, la xerrada en centrà en quatre eixos fonamentals. 
En primer lloc ens feu una repàs breu a la seva biografia inicial, especialment centrada en els anys d'estudi de la carrera d'arquitecte, la compaginació de treball i estudis i els corrents o moviments artístics de l'època que el van influenciar.
Seguidament ens feu un repàs de les seves obres més importants, moltes d'elles conservades encara a Lleida, on durant 35 anys fou l'arquitecte municipal (1906-1941). També es feu esment d'algunes de les seves obres realitzades a Tarragona, d'on ell era originari.
La tercera part de la conferència la centrà en les seves influències més clares i en respondre a la pregunta si Morera i Gatell fou un arquitecte modernista. El conferenciant clarament es posicionà pel no. Definí a Morera com un arquitecte molt versàtil, pràctic, de fàcils o còmodes solucions per resoldre les seves construccions i com d'un primer esperit Modernista es passà a la sobrietat del Noucentisme basat en models més clàssics o classicistes de construcció.
Finalment en la seva última part de l'exposició parlà de l'edifici de l'Ajuntament i Escoles. El definí com un brillantíssim monument a la pedra i elogia la importància i la feina dels picapedrers.
Vilà afirmà que l'arquitecte s'inspirà en el model constructiu modernista de Puig i Cadafalch a l'hora d'idear l'edifici de l'Ajuntament, un model modernista basat en la construcció neomedieval.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada