dimarts, 21 de maig del 2013

Descobrint la pedra de l'edifici de l'Ajuntament

El mestre picapedrer, Fèlix Martín, ens parlà de: El treball del picapedrer i de la pedra en els edificis. Cas de l'Ajuntament de Cervià
El passat 20 d'abril, el mestre picapedrer Fèlix Martín, ens va ensenyar la quantitat de coses que ens poden oferir les pedres si les saps llegir, cosa que, tots els assistents vàrem, en certa manera, poder participar-hi, després de la classe magistral donada.
El treball del picapedrer i de la pedra en els edificis. El cas de l'Ajuntament de Cervià aquest fou el títol de la seva xerrada.
Entre d'altres coses elk Fèlix es oferí 6 lectures diferents del treball de la pedra al nostre ajuntament:

1a L’arquitectura de la façana es descriu que l’austeritat no està renyida amb la dignitat, fent clara al·lusió a les mateixes paraules que apareixen en el tríptic del programa de celebració: (...) malgrat la precarietat dels recursos econòmics, donar un segell de grandiositat adienta la finalitat i a l’ús de l’edifici (...).

2a La pedra utilitzada era dolenta, en relació a la pedra coneguda com a “bona”, aquella de color blanc i fina. La de l’Ajuntament és de color ocre i rústica (dura). Però la qualitat de la pedra és mesura per la seva integritat física i la pedra de l’ajuntament era “sana”.

3a S’observen tres tipus de mà d’obra (3 classes de treballadors): Mà d’obra especialitzada (picapedrers, pròpiament), segurament de fora de la població i pocs. Mà d’obra qualificada (artesans autòctons, barreja de paletes i picapedrers locals) i mà d’obra popular.

4a L’eina fonamentalment utilitzada per treballar la pedra de la façana fou l’escoda i com a eina secundària la buixarda.

5a La pedra està col·locada de forma correcta, és a dir, està posada tal hi com va sortir de la natura, tenint en compte l’ordre de creixement.

6a Parlem d’un treball basat en l’economia de l’esforç. Objectiu pràctic de la feina esmerçant el menys temps possible. Optimització de recursos i rendiment

Una lliçó pràctica i real de com s’utilitzà la pedra a la façana del nostre edifici més emblemàtic. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada